dinsdag 10 mei 2016

Van klassieke muziek tot grondwet




Laat uw kind kennis maken met theater, klassieke muziek, opera, ballet, boekwinkels en een kunstgalerie. Help uw kind kennis te maken met traditionele volkscultuur, de samenleving van vroeger, wie zijn voorouders waren en hoe zij leefden.
Vertel uw kind over de geschiedenis van Nederland, de verschillende sociale groepen, de religies, de belangen, de politieke partijen. Hoe was het toen met de democratie, de republiek en de monarchie?
Vertel over de verschrikkelijke armoede van het volk en de strijd om kerk en staat gescheiden te houden.
Vertel over de eerste en de tweede wereldoorlog. Vergeet niet wie zich heeft verzet tegen het fascisme en gevochten heeft voor vrijheid, democratie en een rechtvaardige samenleving. Vertel over de veranderingen na de tweede wereld oorlog, over werkloosheid, stakingen, opstand, vakbonden, gelijke rechten van mannen en vrouwen en emancipatie van de vouw.
Niemand kent de grondwet of weet wat je aan de rechten van de mens hebt. Dat is niet verstandig.

Als wij onze kinderen niet helpen hun geschiedenis en die van hun voorouders te ontdekken, en ook niemand anders doet dat, dan hebben zij geen erfenis en geen referenties.
Wanneer kinderen de kennis en het inzicht van de vorige generaties niet aangeboden krijgen, zullen zij minder goed voorbereid zijn om zichzelf te beschermen en in de samenleving te participeren.
Veel ouders doen dat wel, veel anderen doen dat niet of kunnen dat niet. De kinderen van die laatste groep zullen het moeilijkst hebben. 



11549 Views