vrijdag 6 mei 2016

Dyslexie 5





© Uit de publicatie “Dyslexie” van Child Support.
E. Het kind helpen met beter lezen
Kinderen die bij technisch lezen heel laag scoren, moeten van school meer lezen.
Dat gebeurt op school in groepen van kinderen die niet goed lezen, maar die wel voor elkaar gaan lezen. Meestal worden deze kinderen ondersteund door een onderwijsassistent of een leesmoeder. De groep leest in de gang of in de klas als de andere kinderen iets anders aan het doen zijn.
Wanneer extra hulp nodig is voor kinderen, die te kampen hebben met ernstige problemen (op onderwijs- of gezondheidsniveau), zou verwacht worden dat de beste specialisten zouden gaan helpen en de beste leeromgevingen gecreƫerd zouden worden. Helaas gebeurt dat niet vaak.
Meestal worden ook ouders door school gevraagd om thuis te lezen met het kind. Ook dat verloopt niet optimaal. Ouders hebben ondersteuning nodig om dat goed te kunnen doen.

Bij het met een kind gaan lezen is het raadzaam rekening te houden met de mogelijkheid, dat het kind dat nu waarschijnlijk heel frustrerend vindt en niet weet wat het anders moet doen dan wat het altijd al doet.

Door de jaren heen is lezen voor het kind stressvol en onaangenaam geworden.

Dyslexie is niet genetisch, nimmer erfelijk.
Dyslexie kan niet door middel van een laboratoriumonderzoek
(bijvoorbeeld naar het DNA) of een hersenscan
gediagnosticeerd worden.

1.Aanvulling
Het zingen van de tekst van liedjes en het onthouden van de tekst bij toneelspelen kunnen een uitstekende leesoefening zijn.
Ook het luisteren/meelezen naar voorgelezen verhaaltjes op een cd of internet helpen het kind aan een goed leesvoorbeeld.

2.Rekenen
Bij langdurig heel laag scoren bij rekenen kan dezelfde benadering en aanpak toegepast worden. Overleg met de behandeld psycholoog is noodzakelijk.
Het is niet verstandig om een kind in het basisonderwijs langer dan zes maanden lager dan een C-socre te laten presteren.

3.Sociale angst en ADHD
Wanneer ernstige lees- en rekenproblemen zijn ontstaan en er tevens sprake is van sociale angst en ADHD, is de gecombineerde behandeling daarvan, tegelijkertijd, zeer aan te bevelen.

4.Slotopmerking
Het uitvoeren van deze suggesties plaatst de volwassene altijd voor veel specifieke problemen, waarvoor snel een oplossing gevonden moet worden. Overleg met de behandeld psycholoog is dan zeer aan te bevelen.

Wat wij denken, voelen en beleven,
bepaalt wat wij doen.
Veranderen wij onze belevingen, gedachten en gevoelens,
dan zullen wij ons anders gedragen.


11522 Views