zaterdag 21 mei 2016

Slaapliedjes




Het komt vaak voor dat kinderen en adolescenten slecht slapen, slecht eten en zich moe voelen.
Het inslapen duurt lang, het kind wordt wakker door nare dromen of is ’s morgens al vroeg wakker en kan dan niet meer slapen. Vaak is dat klinisch relevant, maar het wordt niet zo vaak gediagnosticeerd, zeker niet als andere problemen ernstiger lijken.
Slapen en eten zijn fundamentele levensfuncties, die meer aandacht moeten krijgen. Eigenlijk zouden deze prioriteit moeten hebben bij interventie.

Wat kan het kind doen als het niet zo goed gaat met slapen
1.Denk aan fijne dingen. Zoek in je geheugen naar herinneringen aan lieve mensen, zoals je moeder of vader, je opa of je oma. Denk aan de konijntjes op de kinderboerderij of aan je speelgoed. Houd die fijne gedachten vast. Houd ze vast, houd ze vast, laat ze niet weggaan.
Wees streng tegen jezelf, laat geen dingen die vervelend zijn er bij komen. Ga terug naar die fijne gedachten en blijf daar.
Voel dat je rustig en ontspannen, zodat je bijna in slaap valt.
2.Zing voor jezelf een rustig, lief slaapliedje. Zing het rustig, blijf zingen en begin iedere keer op nieuw, steeds langzamer, tot je in slaap valt.
Je denkt aan niets anders, je laat niets anders in je hoofd komen, alleen het slaapliedje dat je steeds herhaalt. Slaapliedjes zijn er juist om je te helpen in slaap te vallen.
3.Zeg tegen jezelf dat je wilt slapen. “Ik wil slapen, ik wil slapen, ik wil slapen, …” Wees streng tegen jezelf en herhaal dat steeds, iedere keer zachter, tot je in slaap valt.
4.Ga op je rug liggen en ga diep en heel, heel langzaam in- en uitademen. Luister heel goed naar de lucht die binnen komt door je neus en die ook weer naar buiten gaat door je neus. Ontspan je lichaam. Voel hoe fijn dat is. Stop met denken en doe niets anders dan luisteren naar je lichaam. Voel dat je steeds meer ontspannen raakt.

Wat kun je  beter niet doen als het slapen niet zo goed gaat
1.Denk niet aan nare dingen.
2.Sta niet op.
3.Ga niet lezen, gamen of naar muziek luisteren.
4.Denk niet aan morgen, maak je geen zorgen. Doe streng tegen jezelf. niet denken aan morgen of zorgen.


Slaap kindje, slaap
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Dat drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap, kindje, slaap
Daar buiten loopt een schaap


11693 Views