dinsdag 13 november 2018

Dienen en beschermen

De overheid en de regering bestaan alleen om de samenleving en iedere burger afzonderlijk te dienen. Daarnaast om iedere burger afzonderlijk en alle burgers samen te beschermen en te verdedigen. Dienen en beschermen, in overeenstemming met de wensen van de burger, is waarvoor de overheid en de regering bestaan. Het mag dus niet gebeuren dat zij doen wat zij willen zonder de goedkeuring van de burgers of de burger negeren, schade toebrengen of geweld aandoen. Gebeurt dat wel, dan ontstaan veel spanningen in de samenleving en wordt het bestaansrecht van overheid en regering, welke dan ook, fundamenteel ondergraven.
Op veel beleidsterreinen, zoals gezondheid en onderwijs, democratie en rechtvaardigheid is duidelijk dat de regering en de overheid hun opdracht, dienen en beschermen, uit het oog zijn verloren. Er zijn ernstige tekorten op het gebied van verantwoorde en effectieve mentale gezondheidszorg voor iedereen, goed en gezond onderwijs voor allen, gelijke kansen voor iedere burger om het beleid te beïnvloeden en dezelfde mogelijkheden hebben om vrij een eigen leven op te bouwen. Ons eigen geheugen en het collectief geheugen (de geschiedenis) leren ons dat dat absoluut niet nieuw is.
Wanneer de burgers niet correct en niet goedwillend behandeld worden en als dat zich al lang en herhaaldelijk voordoet, is het risico groot dat veel burgers, hun gezin en hun kinderen benadeeld, beschadigd worden en daar ziek van worden. Letterlijk en figuurlijk. Het is dan ook te verwachten dat de burgers er genoeg van krijgen en steeds luider kenbaar zullen maken, dat de democratie en de macht van de burger, van alle burgers, versterkt moet worden, door de burgers zelf. Dat is dan wat leven en overleven zinvol maakt en ons en onze kinderen, minder ziek.

30.795 Views