woensdag 6 juni 2018

Kinderen mishandelen gebeurt niet in een bepaalde groep




Het is wat je (bewust en actief) kinderen aandoet

Alles doet vermoeden, dat jeugdzorg, justitie, gezondheidszorg, professionals en vakorganisaties van mening zijn, dat het onder toezicht stellen en het uithuisplaatsen van kinderen en het opsluiten in gevangenissen van adolescenten geen erg stresserende gebeurtenissen zijn en ook niet leiden tot veel gezondheidsproblemen, in het bijzonder mentale stoornissen.

Ieder jaar worden er vele duizenden kinderen en adolescenten in deze situaties geplaatst en niemand die daar iets van zegt of onderzoek doet naar de effecten daarvan op kinderen en ouders.
Wel is bekend, dat meer dan 90% van de adolescenten die ooit in de gevangenis hebben gezeten, lijdt aan een of meer mentale stoornissen. Over de effecten op de gezondheid van kinderen op het uit huis zijn geplaatst en door pleegouders verzorgd, is niets bekend. Gezien de zeer jonge leeftijd van deze kinderen en de erg stresserende situaties waarin zij geplaatst worden, is te verwachten, dat de mentale gezondheid van deze kinderen zeer slecht is. Dat is vanuit morele overwegingen onacceptabel.

Een recent wetenschappelijk onderzoek van McCrory (1) onderstreept nogmaals, dat het beleven door kinderen van nare situaties (adversity) leidt tot veranderingen in de hersenen, toenemende gevoeligheid voor stress en voor het ontwikkelen van mentale stoornissen.
There is a substantial body of evidence suggesting that exposure to early adversity, including institutionalization and maltreatment in a community setting, alters the neural reactivity of the threat system, even in ´healthy´ children / adolescents who are not presenting with a psychiatric disorder.”
Onafhankelijk van door wie en de reden waarom kinderen in erg nare en stressvolle situaties worden geplaatst, blijft dit kindermishandeling.

(1)  J. McCrory, Mattia I. Gerin, and Essi Viding. (2017) Annual Research Review: Childhood maltreatment, latent vulnerability and the shift to preventive psychiatry- the contribution of functional brain imaging. University College of London



23.957 Views