vrijdag 16 december 2016

Alleen doet hij niks



Veel kinderen, die veel last hebben van ADHD, doen zo goed als niets als zij alleen moeten werken. Het lukt hun gewoon niet. Komt (een aardig) iemand erbij, bijvoorbeeld een leerkracht of een ouder, dan werken zij graag  tot zij weer alleen worden gelaten.
Wat wij met het kind moeten doen, het liefst nog voordat het heel veel achterstand heeft opgebouwd, is hem trainen om ook alleen (zelfstandig) te werken. Dat doen wij met een soort trainingsplan. 
Het belangrijkste hierbij is iedere dag, op school en thuis, naast het kind te gaan zitten en hem helpen op gang te komen en door te werken. Tevens maken wij het kind zich ervan bewust, dat werken wel lukt, dat hij het kan, dat het fijn is.
Vervolgens gaan wij het kind ervan overtuigen dat hij dat ook alleen kan. “Je kunt jezelf dwingen aan het werk te gaan en aan het werk te blijven.” “Let goed op wat je doet.” “Doe je niets en moet je juist nu werken? Praat dan met jezelf.” “Ik moet doorwerken, ik moet doorwerken.” “Laat je niet afleiden, wees streng tegen jezelf en zeg tegen jezelf dat je aan het werk moet gaan.

Als wij dat iedere dag doen met het kind, zo vaak en zo lang als dat nodig is, tot het uiteindelijk goed gaat, dan gaan wij onze aanwezigheid en betrokkenheid afbouwen.
Wij zitten niet meer zo lang naast het kind en vervolgens ook niet meer zo vaak.
Wij blijven wel het kind op afstand volgen en aanmoedigen tot de nieuwe automatismen goed ingeprent zijn.

Het gaat om emoties. Kinderen met ADHD zijn heel actief, vrolijk en sociaal. Zijn zij alleen of moeten zij stil zitten, dan gaan zij dagdromen of de aandacht van anderen trekken. 



14781 Views