dinsdag 12 juli 2016

Onafhankelijk psycholoog. Pogingen tot intimidatie





“Goedemorgen, ik ben op zoek naar een onafhankelijk psycholoog. Mijn dochter is bijna zes maanden geleden door jeugdbescherming bij mij weggehaald, uithuisgeplaatst. Zij moeten haar aan mij teruggegeven, maar stellen het steeds uit. Mijn advocaat heeft mij geadviseerd om een onafhankelijk psycholoog te zoeken. Ik wil ook niets meer te maken hebben met instellingen, zij vormen een netwerk samen met jeugdbescherming. Mijn advocaat is gespecialiseerd in familierecht. Ik woon zelf niet in Amsterdam, maar ik ga naar afspraken met u in Amsterdam, als u een onafhankelijk psycholoog bent en mij wilt helpen. Ik heb uw telefoonnummer gekregen van een kennis.”

Naar aanleiding van klachten van Jeugdbescherming tegen de psycholoog van Child Support heeft het college van toezicht van het NIP de psycholoog van Child Support berispt, omdat hij in een van zijn onderzoeksrapporten schreef, dat uithuisplaatsing heel traumatisch is voor een kind (geweld wordt vaak gebruikt om het kind uit huis halen) en pleegzorg erg gevaarlijk is (alleen al seksueel geweld wordt daar 3 ½ keer vaker geconstateerd)(*). Het kind verkeert dan ook in een zeer stresserende en toxische sociale omgeving (in volstrekte eenzaamheid, onbeschermd in een omgeving waar alles onbekend en dwangmatig is)  (*).

De psycholoog mag wel die mening hebben, maar die niet in onderzoeksrapporten aan ouders opschrijven. Een dergelijke uitspraak geeft ons de gelegenheid om te praten over de ethische en morele plichten van de psycholoog, in het bijzonder de gezondheidspsycholoog. Wij gaan dus in beroep tegen die berisping en zullen niet alleen pleiten voor het vernietigen daarvan, maar ook voor het niet mogen verbergen door psychologen van informatie over wat schadelijk is voor kinderen en hun ouders.
Het misleiden, mishandelen en onderdrukken van mensen, geweld gebruiken, de doodstraf toepassen, zijn praktijken van veel staten, die door hun huidige wetten toegestaan worden, maar het blijft immoreel, onethisch en ongeciviliseerd.
De mensenrechten worden door deze staten geschonden. 


(*)
1. Onderzoek naar seksueel misbruik in de jeugdzorg. Rapport commissie-Samson: “Omringd door zorg, toch niet veilig”. Gepubliceerd op 8 oktober 2012.

2.” Er zijn vele aanwijzingen dat langdurig en ernstig geweld” is uitgeoefend op kinderen in jeugdinrichtingen en pleeggezinnen in de afgelopen zeventig jaar. Dat concludeert een onderzoekscommissie voorgezeten door hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken Micha de Winter in een vandaag verschenen rapport. De commissie-De Winter verrichtte het afgelopen jaar dit onderzoek in opdracht van het kabinet.” (NRC 17 mei 2016)

3. “Wetenschappelijke verantwoording. Second Opinion Onderzoek. Jeugdzorg” www.child-support-europe.com


12226 Views