dinsdag 16 juni 2015

Agressie tegen jonge kinderen en traumabeleving 2



Van ongeluk tot geïnstitutionaliseerd geweld tegen kinderen  
Plotseling geconfronteerd met de waarneming van een fietsongeluk of dreigen te verdrinken (levensbedreigingen), of snel erg ziek worden, zelf of een naaste verzorger, plotselinge ziekenhuis opname en een operatieve ingreep zijn voorbeelden van (eenmalige) heel beangstigend gebeurtenissen, die levensbedreigende overkomen en die kunnen leiden tot het ontstaan van een traumatische beleving.
Dat wil zeggen, de angst en de pijn zijn zo intens, dat de hersenen van het kind alle beschermingsmiddelen mobiliseren om letsel te minimaliseren. Helaas leiden deze adaptatief neurobiologische mechanismen ook tot grote kwetsbaarheid, daar het functioneren van het immuunsysteem geminimaliseerd wordt (verzamelen van kracht), heel veel stresshormonen geproduceerd worden (snelle reactie mogelijk maken) en het normaal functioneren van het lichaam (spijsvertering, groei) even uitgesteld wordt.

Even bedreigend en ziek makend voor het kind, is het regelmatige beleven van emotionele agressie en geweld in woorden (“rot kind”), daden (disciplineren, straffen) en situaties (negeren, isoleren van de verzorgers, ontnemen van affectie). Dat is traumatiserende mishandeling.
Ook hier treden in werking dezelfde adaptatief neurobiologische mechanismen, die het kind dienen te beschermen tegen pijn, maar die hier vaker tot ernstige gezondheidsproblemen leiden omdat zij permanent geactiveerd worden. De consequenties zijn ingrijpende veranderingen in de emotioneel, cognitief, sociaal fysiologisch ontwikkeling en functioneren van het kind.
Het regelmatige en langdurige beleven van (intense) angst en verdriet belemmert sterk en verandert de ontwikkeling van het kind en brengt hem zelfs terug naar een eerdere ontwikkelingsfase.

Het uit huis plaatsen van een kind is een voorbeeld van een schokkende gebeurtenis voor het kind. Vervolgens leidt, bij het kind, tot regelmatige en langdurige beleven van angst en verdriet.

7525 Views