zaterdag 13 juni 2015

Agressie tegen jonge kinderen en traumabeleving 1





De kindertijd is een gevaarlijke tijd
Mensen worden gefascineerd door geweld, door het zien en het toepassen daarvan als machtsmiddel. Jonge kinderen gaan dat aanleren. Bij dit leerproces, dat jonge kinderen passief ondergaan, zijn zij totaal weerloos, zo ook wanneer er geweld tegen hun wordt gebruikt
Hoe jonger het kind is, hoe krachtiger en meer pervasief het effect van het lijden onder geweld.
Het kind is in ontwikkeling en agressie (stress) verandert zijn ontwikkeling.
Hoe jonger het kind is, hoe weerlozer en afhankelijker hij of zij is van de bescherming van volwassenen tegen volwassenen. Het kind kan zich niet verweren, noch cognitief, noch verbaal, noch fysiek.

Wordt het jonge kind niet beschermd, omdat volwassenen niet inzien dat het kind lijdt onder machtsmisbruik, agressie en geweld (stress) of in een situatie verkeert die bij hem ook grote angst en pijn veroorzaakt (stress), dan ontstaat er voor het kind een crisissituatie. Dit kan leiden tot traumatische belevingen, die ernstige gezondheidsproblemen bij het kind veroorzaken.
Familie, school en jeugdzorg zijn de drie instellingen, die kinderen beschermen, maar ook die waar het het meest voorkomt dat kinderen slachtoffer worden van machtsmisbruik, geweld en agressie.

7503 Views