vrijdag 21 november 2014

Intelligentie quotiënten. IQ’s



Een denkoefening
Tienduizenden kinderen en adolescenten worden ieder jaar gedwongen een IQ score te behalen. Dat gebeurt meestal bij een commerciële instelling, daar alles wat de overheid had vorige eeuw geprivatiseerd werd. Het kind of de adolescent moet dus een intelligentietest maken, vaak bij een partner organisatie van een schoolbestuur of een andere dienstverlenende (zorg)organisatie.
De IQ-scores, die het kind moet behalen, zijn niet nodig en ook niet bedoeld om het kind of de adolescent te helpen op het gebied van  zijn gezondheid of ontwikkeling. De intelligentietest is een onderdeel van een administratieve selectieprocedure, bijvoorbeeld in het onderwijs. Op die manier levert de psychologie een zeer grote bijdrage aan de geïnstitutionaliseerde segregatie en stratificatie in de samenleving.

“Neeee. Ongehoord! Geloof ik niet.”

Nou, laten wij dan een kleine denkoefening doen.
Van de groep kinderen die aan de top van de Amsterdamse samenleving staat, gaat circa 80% naar het vwo. Van de groep die op de onderste tree van de Amsterdamse samenleving staat, gaat circa 80% naar het vmbo. Dat is ook zo in Utrecht, Rotterdam, Zutphen, overal in heel Nederland. Maar ook in België, Frankrijk, Zweden, China, Verenigde Staten, Cuba, Pakistan, etc. Over de hele wereld. Dat is nu zo, maar dat is ook altijd zo geweest, en het gaat van de ene generatie naar de volgende. Met de scores op de intelligentie testen, of de gezondheid van kinderen of volwassenen bijvoorbeeld, is het niet anders gesteld.
Hoe wilt u dat verklaren? Toeval of is de ADN van de kinderen aan de top veel beter dan die van de kinderen aan de onderkant van de samenleving? Als de kwaliteit van de ADN toeneemt met de Sociaal Economische Status, hebben wij toch eigenlijk die intelligentietesten niet nodig?

Niet geheel buiten deze context staan de twee eerste artikelen van de Verklaring van de rechten van de mens en van de burger (Déclaration des droits de l'homme et du citoyen) van 26 augustus 1789:

1. De mensen worden vrij en met gelijke rechten geboren en blijven dit. Maatschappelijke verschillen kunnen slechts op het algemeen welzijn gebaseerd worden.


2. Het doel van iedere politieke vereniging is het behoud van de natuurlijke en onvervreemdbare rechten van de mens; deze rechten zijn vrijheid, bezit, veiligheid en verzet tegen onderdrukking.



5419 Views