zondag 28 december 2014

Gemeentelijke jeugdgezondheidszorg


Naar aanleindg van de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Amsterdam op 10 december 2014, waar mevrouw Simone Kukenheim (*), wethouder Onderwijs, Jeugd, Diversiteit en Stadsdeel Oost  een toespraak heeft gehouden, heb ik vijf vragen schriftelijk  ingediend.
De vragen luiden:

1.    De gemeenschappen zijn zeer ontevreden over de Jeugdzorg, de GGZ en het onderwijs, die volledig geïsoleerd staan van de gemeenschappen en geen kwaliteit kunnen bieden.
Er zijn permanent klachten van onderdrukte burgers over die instellingen. Er zijn permanent klachten van onderdrukte moeders, die zien hoe hun kinderen institutioneel getraumatiseerd, verwaarloosd en mishandeld worden. Dat zijn geen incidenten, meer een modus vivendi. Klagen hierover heeft geen zin. Deze particuliere, marktgerichte organisaties zijn almachtig.
Vraag 1: Bent u van plan een onafhankelijke onderzoekscommissie van ouders in te stellen, die bij hun gemeenschappen inventariseren welke schade zij lijden door dergelijke organisaties?

2.    Al meer dan 30 jaar gebeurt er niets anders in het Amsterdamse onderwijs dan privatisering, verfijnen van selectie en bureaucratisering. Onderwijsinnovatie en integratie van de school in de gemeenschap is geheel verdwenen.
Vraag 2: Bent u van plan de school en het onderwijs weer open te stellen voor de gemeenschap van burgers?

3.    Het is opzettelijke manipulatie, bedoeld om de burgers te misleiden, wanneer beweerd wordt dat: “Ongeveer 5% van de jongeren in Nederland een ernstige psychische stoornis heeft.”
Wat een wetenschappelijk feit is, is dat circa 25 % van de kinderen en adolescenten lijden aan een of meer te diagnosticeren psychische stoornissen. Dat wil zeggen: het kind lijdt aan een ernstige gezondheidsaandoening. Dat de overgrote meerderheid van deze kinderen nooit gediagnosticeerd of behandeld wordt, is ook een wetenschappelijk feit.
Dat in de diagnostische praktijk de diagnose van een psychische stoornis gespecificeerd kan worden in licht, matig en ernstig, doet hier niet ter zake. In alle drie gevallen gaat het om een psychische stoornis, een ernstige gezondheidsaandoening, die wanneer deze niet behandeld wordt, kan leiden tot ernstige belemmeringen, beperkingen en schade, levenslang.
Wanneer circa 25% van de schoolgaande kinderen hoofdluis of griep zou hebben, zou u hoogwaarschijnlijk komen met een crisisplan. Terecht!
Als het gaat om psychische stoornissen, oftewel ernstige gezondheidsaandoeningen, komt u met een plan om de kwaliteit van wat al slecht was nog slechter te maken en de toegang verder te belemmeren. I’is a profound mystery!

Vraag  3a: Heeft u een plan om de huidige gezondheidscrisis van de Amsterdamse kinderen op te lossen?
Vraag 3b: Handhaaft u het plan om de jeugd psychische gezondheidszorg verder te bureaucratiseren, te verslechteren en de toegang nog meer te beperken?

4.    De meerderheid van de Amsterdamse kinderen kent hun stad niet. Hun blikveld gaat niet veel verder dan hun appartement, schooltje, voetbalveld en de winkel ernaast.
Child Support wil graag kinderen en hun ouders ontvangen in een grachtenpand aan de grachtengordel en laten zien dat Amsterdam veel heeft, dat positief en inspirerend werkt. Geen depressieve ruimtes graag. Is dat een zonde?
Vraag 4: Gaat u zich werkelijk ook bemoeien met waar wij onze patiënten ontvangen, aan de grachtengordel of naast de markt?

5.    Psychische gezondheidszorg, in het bijzonder de geïndustrialiseerde zorg, is slecht voor de gemeenschappen en de burgers. U kiest ervoor deze in stand te houden en te versterken ten koste van de vrijheid van de burgers en de gezondheid van hun kinderen. Child Support kiest voor barmhartigheid en kwaliteit.

Vraag 5: Bent u van plan barmhartigheid en kwaliteit in de psychische gezondheidszorg actief te promoten?




5655 Views