vrijdag 9 september 2016

In opstand




Interne notitie ter ondersteuning van een behandelplan voor een 19 jarige vrouw.

Mevrouw is opgegroeid in een gezin van economische migranten uit Noord Afrika met een zeer lage sociaal economisch status, in een verpauperde buurt. Ouders, in het bijzonder vader, hebben een zeer traditionele en behoudende opvoeding gegeven, waarin de rol van de vrouw is in dienst te staan van de man, het huishouden te doen en kinderen te baren. Vrouw kreeg de kennis en vaardigheden niet aangeboden die zij nodig heeft om zelfstandig in de samenleving te leven.
Mevrouw heeft haar basisonderwijs gevolg op een buurtschool met uitsluitend kinderen uit migranten gezinnen met een zeer laag sociaal en cultureel niveau. 
Het onderwijs en het leven op school is aan de kinderen aangepast.
Het is niet bekend waarom mevrouw ‘verwezen’ werd naar het praktijkonderwijs, de laagste vorm van voortgezet onderwijs. Vervolgens volgde zij niveau 1 van de kappersopleiding aan het ROC. Ook dat is bijzonder laag.
Als volwassen vrouw van 19 jaar (hoogstwaarschijnlijk eerder) komt zij in opstand tegen de opvattingen en de starre houding van haar ouders, in het bijzonder haar vader. Zij zet door en moet uiteindelijk het gezinshuis verlaten, wat zij ook doet.
Het is niet aangetoond dat bij mevrouw sprake is van “deficiĆ«nties in het adaptatie functioneren die ertoe leiden dat betrokkene niet kan voldoen aan de ontwikkelings- en sociaal-culturele standaarden van persoonlijke onafhankelijkheid en sociale verantwoordelijkheid” (DSM-5).
De classificatie, diagnose “verstandelijke beperking (verstandelijke- ontwikkelingsstoornis)” kan dus niet gesteld worden.
Mevrouw heeft de kans niet gehad, noch op school noch bij haar ouders, om zich te ontwikkelen en zelfstandig te functioneren in de samenleving. Deze mogelijkheden zijn haar ontnomen.
De scores op de intelligentietest, waar het gaat om kennis en vaardigheden, geeft niets anders aan dan wat haar aangeboden is: onderwijs in een woonbuurt van zeer lage kwaliteit en een gezinsomgeving die nog veel minder te bieden had.



12767 Views