dinsdag 15 mei 2018

Gedragsproblemen? DOM



Van kinderen en adolescenten met een psychische stoornis wordt vaak gezegd, dat hij of zij gedragsproblemen heeft. Dat is niet juist. Het kind heeft geen gedragsproblemen, het heeft een mentaal probleem, dat zijn doen en laten (gedrag), maar ook zijn denken en waarneming, sterk beïnvloedt en opvallend en inadequaat laat overkomen.

Heel opvallend en vreemd overkomend gedrag (bijvoorbeeld vaak heel impulsief en negatief), dat niet goed past bij de situaties, is niet het probleem, hoe lastig dit ook kan zijn. Zijn mentale of psychische aandoening is dat wel.
Ter illustratie: gillen van de pijn bij een gebroken been is niet het (echte) probleem. Het probleem is het gebroken been.

Deze uiteenzetting geeft tevens aan hoe DOM het overkomt als verzorgers en andere professionals zich richten op het gedrag van een kind of een adolescent, in plaats van op de mentale stoornis (Mental Disorders) die het heeft ontwikkeld, op een bepaald moment in zijn leven, in bepaalde situaties die voor hem heel stresserend waren.



23.664 Views