zaterdag 17 oktober 2015

Intelligentie onderzoek




Net een intelligentieonderzoek gedaan bij een jongen van 17, op zijn eigen verzoek, om te kijken, volgens zijn zeggen, of hij daar iets aan heeft. Een IQ van 135 is erg uitzonderlijk, maar dat was bij hem te verwachten.
Ja, ik wist het. Ik wist ook dat het niet het probleem was. Ja…
Hier is het onderzoeksrapport.
Nee, dank u. Houdt het maar bij u. Wat moet ik er mee doen?
Hij wil wel hulp en behandeld worden, maar helaas doet hij dat niet. Zijn leven is pijn en woede.

Intelligentie onderzoek, of beter gezegd, het afnemen van intelligentietest, alsof je intelligentie aan het toetsen bent, wordt zo goed als altijd gedaan op verzoek van scholen en afgenomen door medewerkers van organisaties die voor die scholen werken. Zij hebben die scores nodig voor hun procedures, om kinderen te verwijzen naar het speciaal onderwijs, naar een lager onderwijsniveau of naar een of andere voorziening. Die mensen gaan er nog steeds vanuit, dat een lage score op een intelligentietest op zichzelf staat en voor het leven is. Dat intelligentie een ontwikkelingsproces is, wil men nog niet accepteren.
Bij de afname van deze intelligentietesten komen zeer vaak lage scores naar voren , daar is men naar op zoek om de procedure voort te zetten. Er zijn ook grote verschillen tussen scores. Men weet niet wat die scores betekenen, wat de consequenties er van zijn en wat er aan gedaan kan worden, maar men gebruikt ze om allerlei onzin en negatieve hypotheses en verklaringen te geven. Er wordt ook niets aan gedaan om de scores of prestaties te veranderen. Van deze onwetenschappelijke en asociale praktijken hebben ouders geen vermoeden. Het zelfvertrouwen van hun kind, dat al niet erg hoog was, wordt hierna dramatisch lager. Hoe gaat hij verder door het leven? 



8945 Views