donderdag 2 februari 2017

Uithuisplaatsing


Kinderen zouden niet door jeugdzorg, of door wie dan ook, weggehaald mogen worden bij hun ouders. Er ontstaan dan ouders zonder kinderen en kinderen zonder ouders. 
Er komen dan vaak veel meer en veel ernstigere problemen bij dan er opgelost worden.
Ouders waarvan kinderen uit huis zijn weggehaald zijn 24 uur per dag, maanden, jaren lang heel verdrietig en wanhopig. Het eerste waaraan zij denken bij het wakker worden en het laatste bij het (moeizaam) in slaap vallen, is hoe het zou gaan met hun kind, dat zij vaak niet meer dan een paar uur per maand mogen zien of spreken. Door de verschrikkelijke stress die ouders beleven, ontwikkelen zij vaak wanhopige en suïcidale gedachten. Kinderen die uit huis zijn weggehaald beleven een ernstig trauma en in pleegzorg kennen zij voortaan vaak alleen nog maar zorgen en verdriet. Het risico dat hun gezondheid voor de rest van hun leven ernstig wordt beschadigd, is heel groot. Vanuit de wetenschappelijke wereld is hierover geen twijfel.
Kinderen en ouders zouden bij elkaar moeten blijven. Kinderen worden dan effectief beschermd en gezinnen adequaat geholpen. Dit geheel kan effectief gebeuren. Kan Jeugdzorg dat niet bewerkstelligen, dan moeten anderen dat overnemen. Gezinnen en kinderen mogen niet de dupe worden van een zeer verouderd systeem en een totaal achterhaalde aanpak.


15.440 Views