vrijdag 24 februari 2017

Onderzoek naar kinderen, ouders en jeugdbescherming





Zes of zeven jaar geleden werd voor het eerst een beroep op ons gedaan om hulp door ouders en hun advocaat, daar het kind uit huis was geplaatst door jeugdbescherming. Mensen vroegen of wij te vertrouwen waren. Er volgden andere casussen.

Het viel hierbij op, dat het altijd ging om heel ernstige, zware en langdurige conflicten tussen ouders en jeugdbescherming, waar de psychische gezondheid van kind en ouders heel sterk onder leed. Het leven van mensen lag compleet ondersteboven. De gezondheid van kinderen en ouders ging snel achteruit.
Wat de ouders vertelden over de handelwijze van jeugdbescherming was verbazingwekkend, bijna ongelooflijk. Zij vertelden over niet luisteren, vooringenomenheid, verdraaiing van feiten, intimidatie, liegen, manipuleren van informatie, insinuaties en zelfs beweringen over ouders en hun gezondheid zonder enige bewijsvoering. “Alles wat je zegt of doet, wordt tegen je gebruikt. Het ging niet over een casus, of twee, of drie en het was ook niet beperkt tot een bepaalde regio in het land.

In Nederland, maar ook overal elders in de wereld, heeft jeugdbescherming een niet al te beste naam. Daar zijn ontelbare films, boeken, artikelen in de media en (zeer schaarse) wetenschappelijke onderzoeken, naast de angst van ouders, een goede indicatie van.
Dus wat ons ook intrigeert is of wat de ouders vertellen enig waarheidsgehalte bevat.
Dat de wanhoop van ouders en de ernstige psychische gezondheidsproblemen die kinderen en ouders vertonen in al deze casussen, naast de maatschappelijke relevantie van jeugdzorg, een onderzoek rechtvaardigt was wel duidelijk.

Waren, onafhankelijk van de regio’s in het land, de handelwijze, procedures, denkwijze, praktijken, de houding en de opstelling tegenover ouders, kinderen en hun advocaten overal hetzelfde? Welke patronen zijn duidelijk aanwezig? Wat is het effect hiervan op kinderen en ouders? Wat gebeurt er bij uithuisplaatsing en pleegzorg en hoe reageren kinderen en ouders hierop? Wat gebeurt er in de crisisopvang en in gesloten jeugdinrichtingen met kinderen, die geen delict hebben gepleegd? Vertellen al die ouders en advocaten hetzelfde en kan de waarheid achterhaald worden? Hoe veilig zijn jeugdzorg, pleegzorg en jeugdinrichtingen? Wie is er bij betrokken? Welke conclusies en adviezen zouden hieruit kunnen voortvloeien?

Wij hebben meer dan tien dossiers bestudeerd van ouders en hun advocaten, die om hulp vroegen en vijf second opinion onderzoeken uitgevoerd en respectievelijke rapportages opgesteld. Wij hebben ongeveer drieduizend pagina’s bestudeerd van rapporten welke voornamelijk door jeugdzorg zelf zijn geschreven of door organisaties die opdrachten uitvoeren voor jeugdzorg. Wij hebben ook de documenten, die kinderen, ouders en hun advocaten ter beschikking stelden, gelezen, als ook de overwegingen en besluiten van de kinderrechters. Die maken allemaal deel uit van de dossiers, die ouders en advocaten ontvangen van de rechtbank. Wij hebben honderden uren met ouders gesproken, veel naar hen geluisterd en literatuuronderzoek gedaan. Hierop aansluitend worden wij door ouders, maanden, jaren lang, op de hoogte gehouden over het verloop van de problemen.

Wat wij zijn tegengekomen is schrikbarend, de conclusies zijn verbazingwekkend.
De gegenereerde kennis over hoe het met kinderen gaat wanneer zij met dergelijke situaties geconfronteerd worden, is van grote relevantie. 


15.899 Views