dinsdag 28 februari 2017

Depressie, paniekaanvallen en migraine




Twee vrouwen van in de 40 met praktisch hetzelfde diagnostisch beeld. Een met wetenschappelijk onderwijs, werkzaam in een hoge leidende functie bij een groot internationaal bedrijf. 
Zij communiceert in perfect Engels. Van haar directeur en ARBO-arts mag zij, in overleg met haar psycholoog, de tijd nemen die nodig is om te herstellen. Niet te lang, omdat op een bepaald moment herintreding moeilijker kan worden. Na 3 weken wordt bij haar thuis een boeket bloemen aangeboden namens haar kantoor.

De andere vrouw werkt in de horeca. De ARBO-arts gaat niet in op haar gezondheidsklachten en vertelt haar dat wat zij heeft gekregen van haar huisarts licht is en zo’n beetje is wat iedereen af en toe neemt om te slapen. Over een week dient zij haar werk weer te hervatten.

Hoe wij met een ander omgaan heeft zeer vergaande consequenties voor de gezondheid van die ander. Is dat van belang bij een herstel, een genezingsproces? Absoluut.

Een ander belangrijk aspect is, dat blijkbaar integriteit en fatsoen moeilijk in te brengen zijn in protocollen, gestandaardiseerde procedures en kwaliteitscertificaten.


15.988 Views