vrijdag 11 november 2016

Hoe vaak komen psychische problemen bij jeugd voor?




Kinderen

Volgens de JGZ heeft 9-33% van de kinderen problemen.

Het vóórkomen van psychosociale problemen varieert volgens hulpverleners in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) per leeftijdsgroep van 9% tot 33% (Zeijl et al., 2005; tabel 1).
Ze observeren de minste problemen bij meisjes van 14 maanden (9%), terwijl ze bij jongens van 5-6 jaar de meeste problemen observeren (33%). Daarvan hebben de meeste kinderen slechts lichte problemen. Ze functioneren goed ondanks de problemen, het probleem is van korte duur en er is, naast advisering, niet echt verdere hulp nodig.

Bij 1% tot 3% van de kinderen zijn de problemen ernstig, wordt het kind belemmerd in zijn functioneren en is verdere hulp nodig. Bij baby´s van 14 maanden komen vooral slaap- spraak/taal- en eetproblemen voor. Bij 3-jarige jongens komen vooral gedragsproblemen voor, zoals uitdagend en agressief gedrag. Meisjes van die leeftijd hebben vooral slaapproblemen. In de leeftijdsgroep 5-6 jaar hebben meisjes vooral emotionele problemen en jongens vooral problemen thuis en op school. Kinderen van 8-12 jaar hebben vooral emotionele problemen, zoals gebrek aan zelfvertrouwen en teruggetrokken gedrag. Bij jongens komen daarnaast veel schoolproblemen voor. Problemen met leeftijdsgenoten komt in deze leeftijdsgroep vaker voor dan bij 5-6 jarigen. 

Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 4.17, 23 juni 2014
© RIVM, Bilthoven 



14217 Views