vrijdag 30 mei 2014

MEER DAN 20% (*) VAN DE KINDEREN MET PSYCHISCHE GEZONDHEIDSAANDOENINGEN(**)




Politici, besturen en managers sparen kosten noch moeite om in januari 2015 een agressief apparaat gereed te hebben, dat de toelating van kinderen en jongeren tot psychische gezondheidshulp maximaal moet verhinderen. Tevens zal bestaande hulp minder en slechter worden.
Politici en besturen uit alle ideologische hoeken doen dat, wetend dat het aantal psychische gezondheidsaandoeningen bij kinderen ver boven andere gezondheidsproblemen uitstijgt en veel belemmeringen en beperkingen met zich meebrengen, levenslang. Gemiddeld zijn er meer dan 5 kinderen of jongeren per klas (>50 op een kleine school), die lijden aan psychische gezondheidsaandoeningen of stoornissen.
Het dure bureaucratische apparaat dat nu wordt neergezet, op iedere school en in iedere buurt in de stad, gaat ook verder met het ondermijnen van het ouderlijk gezag en de vrije keuze van ouders als het gaat om wanneer het kind hulp krijgt, welke hulp en door wie die gegeven wordt. De gedachte hierachter, van onwetende, slechte mensen, is dat het de ouders en de gezinnen zijn, die schuldig zijn aan de psychisch gezondheidsproblemen van hun kinderen.
Ouders zullen dan ook geconfronteerd worden met zwaardere maatregelen dan nu, wanneer zij zich tegen het apparaat verzetten.
Hoe ouders, ouderorganisaties (die zijn er echter niet) en de samenleving op deze agressie zullen gaan reageren, dat is de vraag. Alleen ouders kunnen effectief voor het belang van het (hun) kind opkomen.


(*) Verhulst, F.C., Van der Ende, J., Ferdinand, R., & Kasius, M.C. (1997). De prevalentie van psychiatrische stoornissen bij Nederlandse adolescenten. Ned Tijdschr Geneeskd, 141 (16), 777-781

(**) … waarvan nu al meer dan 80% geen Volksgezondheidszorg heeft gekregen.

3663 Views