dinsdag 27 mei 2014

Jeugd gezondheidshulp IS NIET VRIJ TOEGANKELIJK, schrijft gemeente Amsterdam (*)

 

 De nieuwe Jeugdwet geeft vanaf 2015 de verantwoordelijkheid voor de gezondheidszorg voor de jeugd aan de gemeente. Gemeente Amsterdam grijpt deze gelegenheid aan om twee ankers aan hun beleid te geven:
“1. zoveel mogelijk terugleggen van tweedelijns zorg naar eerstelijnszorg, en van eerstelijns zorg naar nuldelijns zorg
2. gebiedsgericht werken: in ouder- en kindteams (en Samen DOEN-teams) met de nadruk op preventie en lichte ambulante ondersteuning.” (*)

Om deze belangwekkende doelen te bereiken op het gebied van gezondheidszorg voor kinderen en jeugd, worden ouder- en kindteams neergezet in 22 gebieden in de stad.
Vanuit deze 22 ouder- en kindteams worden op scholen, kinderdagverblijven, buurthuizen en Ouder- en Kindcentra, ouder- en kindadviseurs geplaatst om het gemeentelijk beleid uit te voeren.
Het laat zich raden dat deze teams voornamelijk terecht komen in de stadswijken waar de armoede het hoogst is, de gezondheid van kinderen het slechtst en de vraag naar gezondheidshulp het hoogst.
Samenvattende:
De gezondheidszorg voor kinderen en jeugd blijft niet vrij toegankelijk (de meeste kinderen kregen nu  ook geen hulp), en wat er nu is, moet vanaf 2015 nog minder en goedkoper (slechter) worden. Dat beleid wordt uitgevoerd door de ouder- en kindadviseurs die gaan bepalen of het kind wat heeft, of hulp nodig is en wat die mag zijn. 


(*) Brief Aan de huisartsen van de Gemeente Amsterdam. Van 14 april 2014. Behandeld door E.J. Miedma. Ondertekend door R. Hageraats, Programmamanager Transitie Jeugdzorg Gemeente Amsterdam www.amsterdam.nl/omhetkind

  3616 Views