donderdag 3 september 2015

Agressie tegen jonge kinderen en traumabeleving 10





Diagnostiek

In de forensische (second opinion) psychodiagnostische onderzoeken, die door Child Support worden uitgevoerd op verzoek van ouders (meestal een alleenstaande moeder) en hun advocaten, wordt vaak de diagnose psychische mishandeling van moeder en kind gesteld. Het is niet bekend wat kinderrechters hiermee doen.
De meest voorkomende diagnostische uitspraken in de rapportages zijn, overeenkomstig de DSM-5:
1.         309.--              Aanpassingsstoornissen
2.         995.52             Verwaarlozing van een kind
3.         995.51             Psychische mishandeling van een kind
4.         300.15             Andere gespecificeerde dissociatieve stoornis. Specificatie:
                                    Identiteitsstoornis door langdurige en intense gedwongen
                                    gedachtebeïnvloeding. 
5.         995.82             Psychische mishandeling van een volwassene door iemand 
                                    die niet de levenspartner is
6.         V62.89            Onenigheid met medewerkers van sociale voorziening of
                                    reclassering, case manager of maatschappelijk werkende.
7.          V61.8             Opvoeding in de afwezigheid van ouders

Door instellingen en door de meeste onderzoekers, die voor jeugdzorg onderzoeken doen, wordt dat nooit vastgesteld. Altijd blijft buiten beschouwing, dat het kind en zijn moeder jarenlang dagelijks te maken hebben gehad met zeer stressvolle, sterk traumatiserende belevingen. Het wordt genegeerd dat dit resulteert in psychisch letsel met zeer ernstige consequenties voor kind en moeder, dat hun hele leven verder gaat bepalen. Dat blijkt uit het levensverhaal van mensen, klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek.

UIT DE DSM-5
De verwaarlozing van een kind wordt gedefinieerd als een grove daad of nalatigheid door de ouders of een verzorger van het kind, waardoor het kind verstoken blijft van basale bij de leeftijd passende behoeften, met als gevolg, of waarvan in redelijkheid kan worden aangenomen, dat dit zal resulteren in lichamelijk of psychisch letsel bij het kind.”

Psychische mishandeling van een kind is bijvoorbeeld: het kind uitschelden, kleineren of vernederen; het kind bedreigen; mensen of voorwerpen waar het kind om geeft, beschadigen, verlaten of wegdoen – of dreigen dit te doen; …”

Mishandeling van een volwassene is bijvoorbeeld: (…) en verbale uitingen of symbolische handelingen die psychisch letsel kunnen toebrengen (zoals het hekelen of vernederen van betrokkene; de betrokkene aan een verhoor onderwerpen; voorkomen dat de betrokkene vrij kan komen en gaan; belemmeren van de toegang tot hulp; het slachtoffer bedreigen; letsel of schade toebrengen aan mensen of dingen waar het slachtoffer om geeft of hiermee dreigen; de toegang tot of het gebruik van financiële middelen van het slachtoffer beperken; het afzonderen van het slachtoffer van familie, vrienden of sociale ondersteuning; het slachtoffer stalken; en pogingen om het slachtoffer te laten denken dat hij of zij gek is).

Bron: “Beknopt overzicht van de criteria DSM-5”



8311 Views