zaterdag 14 juni 2014

Een jongen van 15 jaar



Bij aankomst is hij heel gespannen, bewegelijk, onrustig. Hij loopt snel, stopt, kijkt je aan met een strakke, heel gespannen gezichtsuitdrukking. Hij ontwijkt vervolgens het contact. Zijn ogen en gezichtsuitdrukking veranderen snel achter elkaar, tanden op elkaar, de kaken die uitsteken.
Hij loopt rond, kan niet stil staan. Hij heeft veel tics, heel sterk, achter elkaar.
Hij kan amper praten, is onbegrijpelijk, gedesorganiseerd. Hij gaat niet in op de vraag of er iets is gebeurd. De vraag wordt herhaald, hij negeert die, wordt heel ongeduldig, wil er niet over praten.
Er wordt hem gezegd dat hij heel gespannen overkomt, boos en verdrietig. Hij gaat er niet op in. Er is veel pijn. Hij lijkt een te zijn met zijn emoties en spanning. Is het ene moment catatonisch stil, dan heel bewegelijk. Hij komt zeer fragiel en kwetsbaar over. Een uitbarsting is ook mogelijk.
Hij zegt: “Het zijn mijn tics, help me.”
Je heb last van veel spanningen, van veel stress, zeg ik. Laten wij ons proberen te ontspannen. Probeer diep in en uit te ademen. Doe met mij mee.
Aan mijn voorbereiding heb ik nu niets meer.
Zullen wij een spelletje doen? Memorie. Samen de plaatjes op tafel door elkaar gehusseld en vervolgens naast elkaar gelegd.
Hij komt er steeds bij, de spanning neemt niet toe.
Afleiding zoeken, contact maken, samen plezier beleven, terug naar het hier en nu, is wat wij gaan proberen.
Het gaat steeds beter. Hij doet heel goed mee, raakt meer ontspannen, blij. Beide geven wij veel commentaar  wanneer wij in het spel een paar bij elkaar hebben of juist niet, hij blijft aardig, glimlacht steeds vaker, communiceert goed, maakt oogcontact. Hij toont steeds meer positieve affectmodulatie.
Aan het eind van het tweede partijtje praten wij over spanning en ontspannen. Waarom spanning niet goed is en hoe wij ons kunnen ontspannen.
-          glimlachen
-          stop zeggen tegen de spanning
-          diep en rustig een paar keer in- en uitademen
Hij doet heel goed mee. Nee, niet alleen met je mond glimlachen, maar ook met je ogen. Ja. Je hebt een fantastisch mooie glimlach. Dat is gezond. Glimlachen is gezond en ontspant. Als wij ons ziek, ongezond voelen, heel veel spanning voelen, moeten wij dat stoppen. Je moet jezelf beschermen en tegen jezelf zeggen, stop. Diep in- en uitademen, glimlachen. Zullen wij heel diep inademen en de lucht vasthouden in onze longen? Ja, mooi.
Hij wil niet graag weg, maar maakt er geen punt van. Gaat blij weg, naar huis. Loopt nog even snel rond in de gang, alsof hij verloren is, zegt nog een keer dag en neemt de lift, heel aandoenlijk. Het is een fantastisch aardige jongen, die heel erg lijdt onder ernstige psychische gezondheidsproblematiek.
In situaties als deze is het belangrijk om manieren te zoeken om de spanning, de stress en de pijn te doen verminderen.
Niet blijven aandringen met vragen, opmerkingen of adviezen, maar iets vinden dat hem kalmeert, ontspant, plezier geeft en de communicatie herstelt.
Het is belangrijk dat hij met veel respect en vriendelijkheid en als het kan (ouders) met veel liefde benaderd wordt. Met oprecht medeleven, respect en vriendelijkheid wordt hij getrokken uit de gevoelens van wanhoop waar hij zich nu in bevindt.
Ondertussen, als er ruimte voor ontstaat, helpen wij met heel simpele adviezen, waar hij iets mee kan.
Wij zoeken naar manieren om hem te kalmeren, tot rust te laten komen, met vriendelijkheid, in veiligheid.
Maakt hij een wat heftige beweging of heeft hij geschreeuwd, dan trekken wij ons een beetje terug, geven wij hem de tijd om zich te herstellen en zoeken wij ondertussen naar ideeën. Misschien iets zeggen of iets voorstellen.
Heel voorzichtig, met oprechte vriendelijkheid en respect voor de pijn en de wanhoop die hij voelt, stellen wij iets voor om samen te gaan doen. Dat is wat hem en ons nu helpt.
Thuis is omhelzen, een hug en een zoen geven, de beste manier om hem te ontstressen.
Het herhaaldelijk laten beleven van begrip, vriendelijkheid en liefde, naast het hem onttrekken aan toxische stress, is wat een helend proces in gang kan zetten.

3897 Views