maandag 17 maart 2014

Onwetendheid is geen goede raadgever

Wanneer psychologen en psychiaters veel klinische ervaring hebben en altijd een degelijke ontwikkelingsanamnese van het kind of de adolescent opstellen, dan zien wij als het ware voor onze ogen de aandoening ontstaan.
In meer dan 90% van de gevallen heeft een baby tussen 3 maanden voor en 2 jaar na zijn geboorte situaties meegemaakt, die hem heel alert en onrustig maakten, hem deden  sterk verlangen naar aandacht en koestering en, door het ontbreken daarvan, maakten dat hij zich terugtrok in afwezig en dromerig gedrag.
Vaak leiden de belevingen van de baby ook tot de ontwikkeling van emotionele automatismen (neurobiologische structuren), die zich uiten als erg geiriteerd en negatief gedrag tegenover de volwassenen die hem nastaan.
Gedragstoornissen als AHDH en ODD zijn stressgerelateerde ontwikkelingstoornissen. De emotionele ontwikkeling van de baby is indertijd (tussen 3 maanden voor en 2 jaar na de geboorte) anders verlopen dan verwacht, meestal onder invloed van zeer stresserende situaties, zoals ziekte van ouders of kind, ziekenhuisopname, echtscheiding, overlijden, depressiviteit, maanden lang huilen, onjuiste zorg (baby laten huilen in zijn kamer), etc.

Enkele jaren later, wanneer wij het kind, dat heel veel sociaal contact  en liefde vraagt,  afwijzen of wanneer wij het kind straffen, omdat het zich heel negatief opstelt, dan brengen wij deze kinderen veel schade toe, alleen maar door onwetendheid.


Nederlandse vertaling van:
ADHD: Aandachtstekort hyperactiviteitstoornis
ODD: Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis





2591 Views