vrijdag 27 maart 2015

Pesten, plagen en treiteren




Slaan en vechten
Beledigen en uitsluiten
1.     Verbieden
Er wordt in de klas medegedeeld dat het verboden is, dat het absoluut niet toegestaan wordt.  Niet op school,  niet buiten de school, ook niet via internet of anders. Pesten is asociaal. Het wordt beslist bestrijdt en bestraft.
Bespreek met de kinderen of de adolescenten wat het is, wat het doet. Duidelijk maken dat het mensonwaardig is. Laat de kinderen of de adolescenten aan het woord. Schriftelijke klachten kunnen anoniem ingediend worden.

2.     Straffen en behandelen
Laat het kind of de adolescent een onderzoek doen over pesten en rapporteren in de klas, laat hun schoolklusjes doen, heel veel zinnetjes overschrijven over wat niet mag, vrienden worden met het slachtoffer. Laat daders psychologisch onderzoeken door vertrouwde psycholoog (Waarom doet iemand vaak iets dat slecht is?).

3.     Voorkomen en beschermen
Bespreek met de klas of de groep ideeën om het te helpen voorkomen. Alle kinderen en adolescenten hebben de plicht om het te voorkomen.
Iedereen mag de “pester” of de groep “pesters” aanspreken en het slachtoffer beschermen.

4.     Zelf actief zijn. Anticiperen
Praat met de kinderen die het doen, vlak voor zij in situaties komen waarin het vaak gebeurt.
Volg de kinderen en laat ook zien dat u hen volgt.
Geef suggesties voor spelletjes en zorg dat alle kinderen meespelen. Speel zelf ook mee.
Faciliteer en stimuleer de communicatie, het contact en de vriendelijkheid tussen de kinderen of de adolescenten.

Ontstane of bestaande problemen moeten binnen 2 weken opgelost worden. Gebeurt dat niet, dan meteen deskundige hulp zoeken, van een psycholoog. Accepteer geen amateuristische of opgedrongen hulp, die schoolbesturen altijd paraat hebben. U bent verantwoordelijk voor uw eigen keuzes. U wilt dat het probleem nu opgelost wordt en u bent bereid daar het nodige voor te doen.

Het is onacceptabel dat dergelijke problematiek zich maanden- en zelfs jarenlang kan voordoen, dat de slachtoffers steeds aangepakt worden en de daders doorgaan met het laten lijden van anderen. Mishandeling en sociale uitsluiting tast de gezondheid van kinderen en adolescenten (en van de samenleving) ernstig aan.


6530 Views