woensdag 5 december 2018

Kinderen worden niet vanzelf ziek



Kinderen worden niet vanzelf ziek. Het is hun omgeving en wat kinderen meemaken wat hen ziek maakt.

Ouders hebben altijd het beste met hun kinderen voor en doen altijd hun best. Soms zijn er situaties of gebeuren er stressvolle dingen (zoals zelf ziek worden, ziekte of overlijden van naasten, armoede, geweld, onwetendheid in het gezin, institutionele agressie, etc.) die ouders verhindert optimaal voor hun kinderen te zorgen. Kinderen worden dan geconfronteerd met traumatische belevingen, die vaak hun ontwikkeling negatief beïnvloeden.

Wanneer de ouders van kinderen, die het risico lopen ziek te worden, niet de noodzakelijke hulp krijgen en het kind ook niet, wordt het kind meestal ziek. Wanneer de ouders van een kind dat ziek is geworden, niet de noodzakelijke hulp krijgen en het kind niet goed behandeld wordt, wordt het kind meestal nog zieker.

De eerste verantwoordelijkheid voor het verzorgen van een ziek kind of een kind dat ziek dreigt te worden, ligt bij de ouders. Die kunnen dat alleen doen wanneer zij door zeer capabele specialisten zeer goed begeleid en uitgerust worden. Ook de omgeving van het kind en van zijn gezin dienen gezonder te worden.

De huidige visie van de overheid op de gezondheidszorg van mentale aandoeningen bij kinderen en de organisatie daarvan, verhinderden dat kinderen en hun ouders goed benaderd en behandeld worden.  Daardoor worden kinderen en hun ouders:
- niet beschermd tegen de risico’s die zij lopen door het overheidsbeleid (permanente stress op school, toenemende armoede en onzekerheid, sociale segregatie en uitsluiting) en
- verder gestigmatiseerd, daar kinderen uit lagere sociale klassen onevenredig vaak geplaatst worden bij instellingen en scholen met een zeer lage sociale status en slechte toekomstperspectieven.

De huidige professionals op het gebied van mentale gezondheidszorg stellen zich niet verantwoordelijk voor de resultaten van hun werk en spreken de overheid niet aan op de consequenties van haar beleid. De huidige professionals stellen ouders en kind verantwoordelijk voor de situatie en het mislukken van hun werk. Vervolgens werken zij mee aan het plaatsen van kinderen bij instellingen en scholen met een zeer lage sociale status en  waar kinderen geen toekomstperspectieven hebben.



30.906 Views